Те внесоха в парламента подписка с 11 предложения

Близки на жестоко убити протестираха пред парламента. Пoчeрнeни рoдитeли нa жeртви нa брутални убийcтвa настояват за спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc зa тeжки прecтъплeния. Те внесоха в деловодството на парламента 15 882 подписа в подкрепа на искането си.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Близки на убитата Виктория Маринова предлагат изменение в НПК

Протестиращите имат 11 предложения, сред които премахване на съдебното следствие, което в определени случаи намалява присъдата на извършителя при самопризнания с до 1/3. 

Болката от загубата и борба за една обща кауза- отмяна на възможността за съкратено съдебно следствие и споразумение с прокуратурата.  Подписката беше внесена от бабата на 7 годишната изнасилена и убита в Сотиря-  Кристин Георгиева. Този понеделник момичето трябваше да прекрачи за първи път училищния праг.

„Моята кауза докато дишам е да внесем подписките за доживотните присъди на убийците и вместо учебници ,донесохме подписки”, каза бабата на убитата Криси – Милка Георгиева.

Доживотна присъда без право на замяна поискаха и семейство Министерски. Техните дъщеря и внучка бяха жестоко убити от бившия им зет- Викторио Александров.

Снимка: БГНЕС

„Ние не живеем. Ние съществуваме. Научихме се с времето да живеем с болката си. И животът ни е борба. Борба да се промени законодателството. Да бъде адекватно спрямо ширещото се чувство за безнаказаност”, заяви Ваня Министерска.

Четири години по-късно ,за справедливост продължават да се борят и родителите на жестоко убитата през 2015 година студентка Вероника Здравкова от Велико Тръново.

„Все ще броим дните, защото не ги ли броим, имаме чувството, че се отдалечаваме от нея”, сподели Трайчо Трайков, баща на убитата Вероника Здравкова.

При протестиращите дойде  Корнелия Нинова от БСП.

„Тук съм като депутат, който внесе законопроект, съгласно който, при тежки телесни повреди, убийства, не се прилага съкратено производство, не се прилага споразумение, а се прилага само доживотна присъда, без право на замяна”, обясни Нинова.

Предложените законодателни промени ще се обсъждат от правната комисия в парламента.

„Колегите юристи  подкрепят идеята. Нашата идея е да запазим съкратеното съдебно следствие, където да налага най-тежката присъда. Премахването му би довело до едни дълги процеси, до това престъпници да бъдат на свобода. Смятам, че тази тема не следва да се политизира по никакъв начин”, заяви председателят на правната комисия Ана Александрова.

Близките на жестоко убитите ще присъстват на днешното заседание на правната комисия, където ще бъдат приети консенсусно вискчи предложения за промени в НПК и НК. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.