6040 са били българските студенти за учебната 2017/2018 година във Великобритания

България запазва десетото си място сред държавите от ЕС по брой на студенти, обучаващи се в британските университети, като 6040 са били българските студенти за учебната 2017/2018 година във Великобритания. Начело и с почти изравнени студенти във Великобритания са Италия /с 13 985 студенти/, Франция /с 13 660 студенти/ и Германия /13 545 студенти/, но тези страни са с много по-голямо население от България, каза на пресконференция Благовеста Евтимова, консултант в консултантската къща "Дарби", организатор на изложението "Уча в чужбина".

Читателска карта и подарък книга след зареждането на картите за градски транспорт в София

По думите й неяснотите около Brexit не са се отразили върху кампанията за приема за 2020 г. в британските университети, като дори има и леко увеличение на кандидатите спрямо същия период на миналата година. Това е така, защото образованието е може би единствената сфера във Великобритания, която си извоюва правителствени гаранции за запазването на статута на европейските студенти и след Brexit, каза Евтимова. Тя съобщи, че европейските студенти в британските университети са близо 25 % от студентите в бакалавърската степен във Великобритания и техният отлив би причинил голяма криза, дори и икономическа в страната.
През последните седмици във Великобритания, едно от най-оспорваните права за чужденците там - правото на труд, беше гарантирано за студентите и то за срок от две години след завършването им, каза Евтимова.

СУ обяви допълнителен прием за новата учебна година

Тя обясни, че наскоро британското правителство е взело решение, ако един студент е завършил образователна степен във Великобритания, да има правото в продължение на две години да си търси работа в страната, а не само четири месеца, както беше досега. Това е своебразен статут, който получават за първи път чуждите студенти във Великобритания, като се запазват и останалите четири гаранции за тях, съществуващи досега. Сред тях са безплатното здравно обслужване по време на цялото им обучение във Великобритания, запазването на студентските заеми в Англия и на субсидиите в Шотландия. Запазват се също и миграционните права на чуждите студенти и дори да се въведат визи за европейските граждани британските университети информират, че "студентите ще разполагат с писма, с които да влизат и излизат свободно в страната", коментира Благовеста Евтимова. По думите й това означава, че "британците искат да запазят и след Brexit европейските студенти в университетите си".
Кандидатстудентската кампания във Великобритания вече започна и до 15 октомври 2019 г. е "борбата за университетите Оксфорд и Кеймбридж, и за специалностите, свързани с медицина и стоматология", каза Евтимова. Тя добави, че до 15 януари 2020 г. е кандидатстването за всички останали специалности в британските университети.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.