Експозицията се намира в Софийската градска галерия

Стара София през погледа на живописци и пътешественици. Метаморфозите на столицата са показани в изложба на Софийската градска галерия.

За 140 години, откакто София е обявена за столица, градът се превръща от малко населено място с улици „до колене в кал“ в значим и динамичен град със свое лице, дух и култура. „Както казва Иречек София е един от градовете, които много бързо се преобразява! И става Европейски град!”, обясни Аделина Филева.

ИСТОРИЧЕСКИ МАРШРУТИ В СОФИЯ: Познаваме ли историята на сградите и на хората, живели в тях?

Творбите отразяват живота и развитието на столицата. своеобразна разходка из знаковите места и събития. „Ако в началото борбата е била София да стане Европейски град. Да заприлича на Виена, на Лондон, на Париж, след това след Втората световна война желанието да се промени, подчинявайки се на определена политика. Прочутата улица "Търговска" - красива, пъстра улица, изчезва от картата на София, защото там ще се изгражда новия център! Там ще е ЦУМ, там ще е Партийният дом”, добави допълни Филева.

София чества своя празник (СНИМКИ)

Противоречивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори са само част от темите в изложбата. „Виждаме пейзажа църквата Света Неделя и в нейният ляв ъгъл е Съдебната палата, веднага прави впечатление на всеки посетител, че липсват лъвовете, които са поставени 60-те години", добави още Аделина Филева.

Ако посетим изложбата, може да видим и как е построен НДК. Освен картините са представени и стотици картички и снимки, запечатали София през всички тези години, откакто е столица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.