При какви условия работят планинските ни спасители през лятото, вижте тази неделя след централната емисия Новини

Във втората част на „Законите на планината“ в „Темата на NOVA“ тази неделя репортерът Деница Суруджийска и операторът Михаил Кръстев показват реалността на планинските спасители у нас и през лятото – малко над 540 човека, основно доброволци, които ежедневно рискуват живота си не само в планината, но и в акции на пожарната и полицията.

Те продължават да спасяват пострадали и изчезнали всеки ден и са рекордьори по най-дълги и трудни акции. Техният свят е пълен с истории от ръба на живота. Истории, в които едни оцеляват по чудо, а други – защото трябва да спасяват. И да помагат - без закрила от закона. 

От юни планинските отряди вече официално не могат да разчитат на въздушни линейки. Последният медицински хеликоптер, с който се извършват серия от успешни спасителни акции в последните години е продаден, защото липсват средства за поддържането му.

Работата без хеликоптери и допълнителни средства от застраховки става все по-трудна. Мисията за спасителите обаче продължава, а пътят им води нагоре – там, където владеят законите на планината.

Гледайте „Законите на планината II“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 22 септември, веднага след централната емисия Новини.