Темата коментират адвокатите Диана Ангелова и Димитър Марковски

„Наказателният кодекс и Наказателно процесуалния кодекс са кодекси, които във времето трябва да имат стабилност, да са ясни обществените взаимоотношения, които се защитават и да няма кампанийност при техните промени”. Това заяви адвокатът Диана Ангелова в студиото на „Здравей, България”.

„Целта на наказанието по нашето наказателно право е осъденият да се поправи и да се превъзпита. На второ място е да му се попречи да извършва други престъпления, както и да има и такова въздействие, което да дава възможност за включване в обществения живот", каза още тя.

Близки на жестоко убити искат спешни промени в НК (СНИМКИ)

„Никъде не е записано, че присъдата трябва да бъде възмездие или отмъщение, каквито се изискват от улицата”, категорична е Ангелова.

По думите й бавното правосъдие е по-страшно от навременното наказание. „Съкратеното производство, срещу което сега има проекти и изменения, има две фази. Според мен този институт е полезен и трябва да остане. Трябва да се даде възможност за намаляване на дългите съдебни процеси, които разставени през годините не са по-малко тежки – те костват явявания, отново припомняне за близките, както и много финансови разходи”, каза още тя.

„Не може всички тези позитиви, които съкратеното съдебно следствие съдържа в себе си да нарушават критериите на справедливостта”, категоричен е адвокат Димитър Марковски.

СРЕЩУ ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ: Внасят законопроекти за прецизиране на съкратеното съдебно следствие

„В случая с убийствата в Негован, например, тези хора ако ползват привилегията за съкратено съдебно следствие, ако се докаже и че имат участие в трето убийство, съдът ще им отсъди 30 години. Те могат на 15-тата година, след като излежат половината от присъдата, за добро поведение с един положителен доклад от някой служител в администрацията, да се приберат вкъщи”, коментира още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.