Работодателската организация е домакин на дискусия по темата, на която ще присъства и главният прокурор

50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични. Това сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). В петък работодателската организация е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава БГНЕС.

Кой ще плаща първите три дни от болничните?

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в това поне първите три дни от болничния да са за сметка на работника, по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

„С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник“, мотивира се председателят на асоциацията Васил Велев и подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно. „Това всъщност е кражба. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си“, допълни Велев, цитиран от БНР.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.