Коментират Първан Симеонов и Анастас Стефанов

Залогът на предстоящите местни избори е много голям. Около това мнение се обедиха политолозите Първан Симеонов и Анастас Стефанов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

В няколко основни града интригата няма да бъде ГЕРБ-БСП, подчерта той: „Този път ситуацията ще изглежда доста по-пъстра, отколкото предишния”. 

Според Симеонов БСП ще се представи по-добре на предстоящия вот: „На предишните местни избори БСП толкова много падна, че сега каквото и да направи ще изглежда в по-добра форма”.

Според него дебатът за политики ще бъде най-голям в София. „Колкото по-голямо е населеното място, толкова по-политическа ще е битката, защото там действат по-малко зависимите вотове. Едно от местата, където битката ще е най-политическа, е София и затова е и най-компроматна”, каза още той.

Той коментира и кампанията на кандидата за кмет Мая Манолова. „Накрая вотът за София ще се решава от това дали Мая Манолова е успяла да мобилизира допълнително дистанцирани от политиката хора”, уточни Първан Симеонов.

Според политолога Анастас Стефанов основно битката ще бъде за вота на електорални периферии.

„Кандидатите и партиите ще трябва да се напънат за малко конструктивизъм по простата причина, че само с компромати най-проблемните точки трудно ще бъдат спечелени. Тази кампания ще бъде интересна и с това кой ще успее да привлече повече електорални периферии, особено при конфликтните градове”, смята той.

Фандъкова в отпуск до местните избори, Ирина Савина ще е временен кмет на София

Манолова: Правила съм много грешки

„Това, което откроява тази кампания е, че тя започна доста отдавна”, посочи още Стефанов.

„Повдигна се завесата, че в София ще има битка.Столицата се превърна и в поле за изява на национално ниво. ВМРО също ще се опита да покаже, че е с най-сериозно присъствие от целия патриотичен сектор. "Демократична България" ще се опитат да верифицират добрия си резултата, когато класираха един депутат за ЕП и да покажат, че са жива сила. Съответно ГЕРБ ще се опита да покаже, че всички критики са пиар кампания и за пореден път софиянци ще предпочетат тяхното управление. БСП ще се опитат да „възкръснат” в местната власт”, уточни политологът.

СКАНДАЛИТЕ В БНР: БСП поиска анкетна комисия, ГЕРБ ще ги подкрепи

И двамата политолози се обединиха около мнението, че казусът с БНР е неприятен за властта. „За управляващите от съществено значение е този казус да се институционализира с тази анкетна комисия и да стане по-малко медийно значим”, каза Стефанов.

„Не са приятни тези неща, които се случват. Политическият свят в България е разделен на две  - за промяна и за статукво, а това не е добре, защото за властта, защото така се създават общи фронтове”, каза Симеонов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.