Две години след трансплантацията на стволови клетки, той успява да се срещне с донора

Болно от тежка форма на левкемия момче от Пловдив получава шанс за живот. Две години след трансплантацията на стволови клетки, както е по правилата, той успява да се срещне с донора.

„В момента се чувствам доста добре, мога да кажа смело, че вече водя пълноценен начин на живот”, заявява Николай Попов.

Усмивката и блясъкът в очите на младия мъж идват след болка и трудни моменти.  За тежката диагноза- левкимия, Ники и семейството му разбират в края на 2015 година. Всички близки, приятели от Пловдив и медии бързо се организират в кампания за набирането на необходимите 250 000 евро. За щастие сумата е събрана и Ники заминава за трансплантация на костен мозък в Германия.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Млада жена има нужда от спешна операция

„Това беше буквално животоспасяваща операция, без която аз нямаше как да продължа живота си, тъй като повечето ми клетки бяха бластни, това беше единственият шанс”, разказва Николай Попов.

Преди да бъде извършена интервенцията, Ники е преминал през тежкия период на търсене и чакане на подходящ донор. Един ден чудото за него се случва и надеждата за втори живот става напълно реална. Надеждата е в лицето на Ноам Глик от Йерусалим. Когато младият мъж е бил в казармата, при едно дарение на кръв приема да бъде добавен в световната донорска банка за стволови клетки. 4 години по-късно специалисти му се обаждат с новината, че един човек някъде по света се нуждае от помощ, и че той е единственият, който може да му помогне.

„Аз знаех, че съм спасил живота на някого, но не знаех на кого. Щях да разбера едва след 2 години”, разказва Ноам Глик.

Учени откриха една от главните причини за левкемия при децата

Едно от правилата на донорската банка е именно това - пациентът, на когото са трансплантирани стволови клетки може да поиска да се свърже с донора си две години след интервенцията. През месец април тази година Ники и майка му решават да потърси своя спасител и заминават за Израел.

„Видяхме моя донор, запознахме се вече на живо с него и семейството му, беше наистина много вълнуващо”, разказва Ники.

Следите от преживяното покрай тежката диагноза едва ли лесно ще бъдат заличени, казва Ники. Но е убеден, че сега е по-силен и с повече вяра.

В България има около 2000 души в регистъра на потенциални донори на стволови клетки. А всяка година, стотици пациенти като Ники се нуждаят от трансплатация – процедура, която може да бъде единственият им шанс за оцеляване.

Репортер: Милен Ангелов