Това е история за тероризъм в небето, достойна за холивудска продукция

История от живота, достойна за холивудска продукция! Похитен самолет, взети заложници и терористи, въоръжени единствено с ножове! Това се случва през март 1983 година. Случаят е известен като „Виенският полет” и с това как Варна изгасва, за да стане Виена. За първи път говори човекът, преговарял с похитителите.

Това е история за тероризъм в небето. Преди 36 години е отвлечен самолет, който пътува от София за Варна. Стоян Милков преговаря с похитителите без страх. „Това е съдба, можеше да стане всичко с мен. Не се чувствам герой”, заявява Милков.

На 7 март 1983 г. в полета София – Варна, четири момчета рискуват всичко. Лъчезар, Красен, Ивайло и Валентин – всички имат проблеми с властите – провинения в армията, на отчет за измами и следствени за кражби.

Ужасът "11 септември" В СНИМКИ

„Това са едни некомпетентни младежи с криминално досие. Най-големият беше на 22, а най-малкият на 17”, разказва експертът по безопасност на полетите Ангел Борисов.

Отвличат самолет, за да избягат от България в Австрия. Безпроблемно минават проверка с фалшиви паспорти, крият в себе си ножове, които никой не открива навреме.

„Не са открити джобните им ножчета. Това показва, че проверката е извършена немарливо”, обяснява Ангел Борисов.

Самолетът излита и никой не подозира какво ще се случи. В небето терористите взимат заложник. Неслучайно службите наричат операцията - случаят с „кланата стюардеса”. Един от похитителите симулира, че му е лошо.

„Той се е правел, че повръща, а стюардесата се е опитвала да му помогне. Когато тя се навежда, той я хваща  през главата и ѝ опира нож в гърлото”, разкрива Ангел Борисов.  

Самолет с горящ двигател кацна аварийно на Малдивите (ВИДЕО)

Терористите настояват да кацнат не във Варна, а във Виена. Спецслужби и криминалисти съставят план, с който да ги заблудят накъде лети самолетът.

„Изведнъж Варна стана Виена и токът спря - да. Цяла Варна беше затъмнена, а електричеството загасено”, допълва експертът по безопасност на полетите.

Докато са в небето, похитителите мислят, че Черно море е река Дунав, но допускат фатална грешка.

„Нито един от тях не отива в пилотската кабина, за да види в какво направление лети самолетът. Обикновено похитителите заплашват с пистолет капитана: „Ако не изпълниш това – ще те застрелям моментално”, обяснява Борисов.

До днес България остава единствената държава, която спира тока на цял град, за да спаси пътниците на борда на самолет. Варненци разбират години по-късно за инцидента.

„Преди да спрат тока, властите обикалят по болниците, за да уведомят, ако има спешни операции, да се включат генераторите. За час морският град потъва в мрак. Самолетът каца. На борда са изпратени служители на Летище Варна. Преоблечени са в австрийски униформи. Мисията им е да заблудят похитителите, че наистина са във Виена. Единият от тях е Стоян Милков, по това време заместник началник на Гранична полиция на аерогарата.

„Започнахме разговор с Марта на немски език. Стюардесата беше арестувана в тоалетната, а тарторът ѝ опрял нож, щял да я заколи”, споделя Стоян Милков.  

Пътник е свален от самолет заради надпис "терорист...на женски сърца"

Похитителите обаче го разпознават, че е българин по униформата и дрехите. Единият от тях скочи с ножа. В този момент нахлуват командосите. На милиметри от сънната артерия е опрян ножът в гърлото на стюардесата.

Лидерът на похитителите е застрелян, останалите трима - арестувани, пътниците - невредими, самолетът - овладян. Само стюардесата е ранена и уплашена.

„Можеше някой да извади пистолет, докато преговарят и щеше да има много жертви, защото никой не знае какво имат в себе си похитителите. Възможно е и да взривят самолета и във въздуха. Ако се бяхме провалили, можеше да има жертви”, добавя Стоян.

КРАЛИЦА В НЕБЕТО: Една жена командир за висшия пилотаж в авиацията (ВИДЕО)

Единият от терористите - Валентин, е убит от милицията. Другите трима са заловени и осъдени на 10, 9 и 7 години. И тримата са с криминално минало, което бележи живота им и след престоя зад решетките.

Красен  излиза от затвора предсрочно. След демокрацията се опитва да емигрира в Щатите. Няколко години по-късно е убит. Твърди се, че убийството му е дело на руската мафия.

В затвора Лъчезар получава прякора си Терориста. Когато излиза  става един от основателите на ВИС 2, близък до братя Галеви, Мето Илиенски и Георги Илиев. През 2015 г. се самоубива в автомобила си.

Предполага се, че Ивайло лежи и до днес в затвор в чужбина.

За участието си във „Виенския случай” Стоян Милков е награден с орден за храброст.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.