Само за 3 минути и 20 секунди процесорът извършил изчисления, непосилни за други подобни устройства

Американската компания Google съобщи за създаването на най-мощния квантов компютър в света, който е с изчислителни възможности, многократно надвишаващи тези на съвременните суперкомпютри, съобщата вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Google с глоба от почти 11 000 долара за неизтриване на забранено съдържание

Google съобщи за разработката си в научен доклад, публикуван на сайта на НАСА и скоро след това - премахнат от платформата. В този документ Google информира, че негови научни сътрудници са успели да конструират процесор, който само за 3 минути и 20 секунди е извършил изчисления, непосилни за други подобни устройства. За сравнение се дава най-мощният в света компютър - "Съмит" на компанията IBM, който би могъл да се справи със същата задача за около 10 000 години.

"Това е съществено ускоряване в сравнение с всички известни класически алгоритми и доказва експериментално квантовото превъзходство на новия процесор над всички останали", се казва в доклада. 

Снимка на Google разкри какво се e случило с изчезнал преди 20 години американец

Според "Файненшъл таймс" споменатата система засега може да осъществява едновременно само едно техническо изчисление. Преди квантовите компютри да могат да решават практически задачи, ще минат години. Но разработчиците определят резултатите от своята работа като важна стъпка по пътя към реализирането на пълномащабен квантов изчислителен процес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.