Антиправителствени демонстранти нахлуха в търговски център

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу правителството граждани, предаде БГНЕС.

Антиправителствени демонстранти нахлуха в търговски център, чието ръководство, според тях, подкрепя позицията на централната власт в Пекин. Вътре в търговския център протестиращите образуваха жива верига и стъпкаха държавния флаг. Около търговския център протестиращите изградиха и запалиха барикади. За да ги разпръснат, силите на реда използваха сълзотворен газ, в отговор на което демонстрантите започнаха да хвърлят по полицаите парчета тухли и коктейли „Молотов”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Намиращата се наблизо станция на метрото „Ша Тин” е била затворена, след като протестиращите започнали да чупят съоръженията.

Сблъсъци между полиция и демонстранти имаше и в събота.

Масовите протести в Хонконг бяха провокирани от приемането на промяна в закона за екстрадицията, според която заподозрени граждани може да бъдат изпращани в континенталната част на Китай. Според несъгласните с него, законът е средство за разправа с инакомислещите и подкопава съдебната система на Хонконг.

След мащабни протестни акции властите в административния център направиха отстъпки, като обявиха, че отлагат за неопределено време поправките. Протестите са съпроводени често с прояви на насилие и сблъсъци с полицията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.