Близки на жестоко убити са готови на всичко, за да получат възмездие

Милка Петрова е бабата на жестоко убитата 7-годишна Кристин. Ваня Министерска е майка на Дарина и баба на Никол, които също бяха убити. Надя Трайкова е майка на убитата Вероника Здравкова.

Това са Тихите ангели. Или близките на жертвите на жестоки престъпление, които са обединиха в група. Търсят не възмездие, а справедливост. А тя минава през промяна в закона. Знаят, че това няма да върне близките им, но се надяват, че няма да има други като тях. Мъката им ги изкара през седмицата на Жълтите павета. Внесоха подписка в Народното събрание, а преди това получиха подкрепата на над 15 000 души от цялата страна.

Силата на Тихите ангели накара депутати да направят необходимите промени. В тяхно присъствие народните представители приеха общо четири предложения за промени 3 в НПК - за отпадане на съкратеното съдебно производство при тежки умишлени престъпления и една в НК - да остане съкратеното съдебно производство, но съдията да преценява размера на присъдата. Така на първо четене политическия консенсус е налице.

Въпросът обаче не е само политически.

„За мен този дебат протича абсолютно ирационално, обслужва се абсолютно политически интереси и няма дълбочината, която е необходима. Само казвам така- този дебат трябва да бъде много по-научно обоснован, с много повече аргументи, много по-премислен, за да не лишаваме от възможност и едната, и другата страна. Както хората да си изтърпят адекватно наказанието, така и разследващите да имат шансове да разкриват сериозни престъпления”, коментира психологът Росен Йорданов.

Пример за предимствата в съкратеното съдебно следствие било шумното дело „Килърите”.

„Едната от опциите, с които успях да го убедя той да признае три убийства, беше това, че той може да пледира за ограничаване на наказанието. Но ефектът какъв е? Ефектът е по-голям- разкриване на цялата престъпна група”, обясни Росен Йорданов.

За близките на жертвите обаче тези аргументи не са валидни. И са готови на всичко, за да получат възмездието, което търсят.

Дебатът предстои. И в него е важно  емоцията да отстъпи пред разума, за да има истинска справедливост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.