Президентът Румен Радев ръководи делегацията и представя страната ни на форума

В този момент светът гледа към Ню Йорк. Над 60 държавни лидери се събират на 74-тата сесия на ООН. Основната тема - климатичните промени. България е представена от президента Румен Радев, който отправи и вътрешнополитически послания. В делегацията е и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Румен Радев се срещна с и.д. посланик на САЩ в България

Преди да започне срещата, Радев се срещна с българската общност в Ню Йорк. Държавният глава отправи покана към сънародниците ни за връщане в страна и заяви, че България се развива, но въпросът е с каква скорост.

Пред около 60 души в залата на Генералното консулство в Ню Йорк Радев поздрави присъстващите с Деня на независимостта и подчерта постиженията на сънародниците ни в една изключително конкурентна среда.

„Това, което вие вършите тук популяризира и издига авторитета на България, повишава инвестиционното доверие към вашата страна. Знам, че много от вас работят и за привличане на още инвестиции към България, издигате и популяризирате българската култура, българското изкуство“, каза държавният глава.

Радев говори и за нуждата от повече служители в представителствата на България в Америка като обоснова това с увеличаващия се брой българи зад Океана.

След речта на президента, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която придружава Радев, заяви „Служителите на Министерството не са се променили от 1980 г., ако се не лъжа, а пък българите зад граница са много повече от тогава. Но това, което се опитваме да направим и правим е, чрез промяна на законодателството и новите технологии да предоставим по-добро обслужване не само след увеличение бройката на хората, защото тези хора се плащат от данъците на хората в България“.

В изказването си Радев засегна и темата за даване право на българи по рождение, придобили двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

По въпроса за визите за Америка бе изтъкнато, че премахването им ще бъде знак, който съответства на стратегическите отношения със САЩ.

Дете срещу политиците в ООН. Екоактивистката Грета Тумберг отново разбуни духовете по време на Срещата на върха, посветена на климата. Изненадващо на форума се появи и американският президент. 

Генералната асамблея на ООН поставя въпроса за климата, ангажиментите и дори бъдещето на новото поколение.

„Това е грешно. Не трябва да съм тук. Трябва да съм на училище от другата страна на Океана. Но вие опряхте до нас, младите хора като надежда. Как смеете? Вие откраднахте мечтите ми от детството с вашите празни думи. Но аз съм от щастливите. Хората страдат. Хората умират. Цели екосистеми се сриват. Ние сме в началото на масово унищожение. А вие говорите за пари и разказвате приказки за вечен икономически растеж. Как смеете?”, коментира Грета Тумберг.

Голямата изнедата дойде с появата на американския президент. „Мисля, че ще получа Нобелова награда за много неща, ако я дават честно, но не го правят. Дадоха на Обама веднага след като встъпи в длъжност и той не знаеше защо му я дават. Знаете ли какво? Това е единственото нещо, за което съм съгласен с него”, заяви Доналд Тръмп.

„Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна енергия, протестна и конструктивна, сред младите хора по цял свят. Тези млади хора настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето е тяхно”, заяви Румен Радев.

„Знаете, че САЩ не участваха в това събитие, те отказаха да подпишат споразумение, така че това е добър знак, заедно сме по-силни”, заяви Екатерина Захариева.

Във вторник предстои изказването на Радев във форума на ООН, който се организира на всеки четири години. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.