Фирмата „Томас Кук” бе създадена през 1841 г.

Най-старата туристическа фирма в света „Томас Кук” фалира. Британската компания има близо 180-годишна история и е една от най-известните в целия свят.

Фирмата оставя стотици хиляди клиенти зад граница, за които не е ясно как ще се приберат по домовете си. Сред тях са и почиващи британци в два хотела на българското Черноморие.

Компанията управлява хотели, курорти и авиокомпании, като обслужва 19 милиона души годишно. В момента има 600 000 души в чужбина, което принуждава правителствата и застрахователните компании да координират огромна спасителна операция. 

Засилени мерки за сигурност на аерогарите и автогарите у нас

„Ако клиентите имат днес полет извън Обединеното кралство, за съжаление той е отменен. Така че моля, не отивайте до летището. Ако сте на почивка с „Томас Кук” в чужбина, продължавайте да се наслаждавате на ваканцията си, авиационните власти започват репатриране – най-голямото от Втората световна война”, поясни директорът на Гражданска въздухоплавателна администрация Тим Джонсън. В емоционално обръщение шефът на фирмата Петер Франкхаузер поднесе извиненията си.

„Въпреки огромните усилия в продължение на месеци и интензивните преговори в последните дни, не успяхме да постигнем сделка, която да спаси нашия бизнес. Знам, че това ще бъде ужасяващо за мнозина от вас и ще предизвика много страх, стрес и разруха. Първо, искам да се извиня на моите 21 хиляди колеги, за които знам, че ще бъдат съкрушени. Вие всички се борихте, за да превърнете компанията в успешна. Второ, искам да се извиня на всички наши клиенти, които са на почивка с нас и на тези, които са направили резервации в близките месеци”, каза Франкхаузер.

Много от пътуващите с „Томас Кук” на летището в Палма де Майорка се оказаха неприятно изненадани.

„Кошмар, истински кошмар и стрес. Въобще не сме очаквали подобно нещо преди да се приберем, но какво да се прави”, сподели Ник, който също е един от засегнатите.

Клиентите, които са си взели почивка ол инклузив няма да доплащат нищо, но тези, които са само с двупосочни самолетни билети може да се наложи да платят сами за връщането си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.