Според последните изследвания канцерогенните му свойства могат да застрашат здравето на децата

Европа затяга контрола при детските играчки. Нови рестрикции ще има върху съдържанието на химични елементи и по-специално върху количеството хром. Според последните изследвания канцерогенните му свойства могат да застрашат здравето на децата.

По искане на Европейската комисия от Научния комитет по рисковете за здравето и околната среда преразглеждат допустимите граници на съдържание на шествалентен хром в играчките. Изводът е, че за да е безопасно, количеството му трябва да се намали с 4 пъти от досега разрешената стойност. Шествалентен хром се среща най-вече в боите на играчките и материалите дърво и текстил.

Екип на NOVA среща Румен и родителите му в магазина за играчки. Те в търсене са на нов плюшен любимец.

Първото, което майката на Румен поглежда на етикета на играчка е за каква възраст е предназначен, а веднага след това и от какво е направен. „От 1 до 7 години децата са много чувствителни, много по-сензитивни. Задължително следим и това играчката да бъде от безопасен материал”, каза Мариела Петрова.

Опасността обаче невинаги е видима, предупреждават химиците. В една от лабораториите често пристигат детски играчки за анализ. „Навсякъде, където се използват бои, има вероятност да има наличие на хром 6 или изделия от кожа, тъй като при обработката той може да остане вътре в нея”, коментира Иван Гевечев.

Нагли кражби на детски играчки от магазин в столичен мол

Хромът е силно токсичен и при натрупване в организма може да бъде канцерогенен. Сега, с поправка в европейската директива, се намалява съдържанието на хром в играчките. „По време на създаване на стандартите и на директивата се вземат предвид детските навици. Най-вероятно рискът от поглъщане на хром 6 при децата е станал по-голям, когато поставят играчката или частта от играчката в устата си”, каза още Иван Гевечев.

Задачата да следят дали на пазара има играчки с повишено количество хром ще е в ръцете на Агенцията по метрология. „Нашите проверки за наличие на хром по новите изисквания, ще започнат за продукти, за които е отговорност на производителите и вносителите да се съобразят с новата нормативна наредба”, заяви Мирослав Йотов.

Търговците обаче няма да бъдат глобявани до изчерпване на вече наличните количества играчки с хром в мрежата. Собственик на магазин твърди, че се доверява само на  производители с утвърдени имена в бранша. „Ако те установят и минимален риск, че след въпросната ревизия на регулаторния орган има химичен елемент в играчка, която е на пазара, дори ще подсигурят изтеглянето й”, каза Галина Гавраилова.

Очаква се проверките да започнат в началото на следващата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.