Джонсън се готви да се срещне с европейските си колеги в Ню Йорк

Британският премиер Борис Джонсън се готви да се срещне с европейските си колеги в Ню Йорк, докато се опитва да се справи с намаляващите варианти около Brexit, след като Камарата на общините гласува закон срещу напускане без сделка, предаде БГНЕС.

Очаква се Джонсън да призове канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да изключат възможността за удължаване на Brexit с надеждата да накара депутатите да подкрепят преработено споразумение. Смята се, че британският премиер, който пристигна в Ню Йорк снощи за сесията на Общото събрание на ООН, планира тристранни преговори с Меркел и Макрон, за да опише подробно плановете си за замяна на предпазната клауза за Северна Ирландия и да ги убеди, че всяка нова сделка ще трябва да бъде приета до 31 октомври.

Европейският парламент подкрепи ново отлагане на Brexit

Това потенциално би могло да заобиколи новото законодателство, изискващо Борис Джонсън да търси още тримесечно удължаване на Brexit, освен ако споразумението не бъде одобрено от парламента до 19 октомври. Източниците обаче признават, че Джонсън първо трябва да убеди лидерите на ЕС да направят компромиси с ирландската клауза.Той в понеделник предупреди, че пробив около Brexit по време на разговорите в кулоарите на Генералната асамблея е малко вероятен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.