До момента срещата се отличи с 16-годишната Грета, която се изправи срещу световните политици

Започна 74-тата сесия на общото събрание на ООН. До момента форумът се отличи с 16-годишната Грета, която се изправи срещу световните политици. Още в 08.00 сутринта американско време генералният секретар на ООН посрещна световните лидери. И ги предупреди:

„Преди всичко сме изправени пред тревожната възможност за въоръжен конфликт в Персийския залив, последиците от който светът не може да си позволи”, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Последва и изненада, в лицето на Доналд Тръмп.

„Съединените щати са похарчили повече от 2 трилиона и половина долара от избирането ми, за да модернизират изцяло нашата велика армия. Ние сме най-могъщата нация в света. Да се надяваме, че никога няма да се наложи да използваме тази мощ”, поясни президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Коментар направи и външният ни министър Екатерина Захариева.

СЕСИЯ НА ООН: Основна тема са климатичните промени

„Сега световните лидери сядат на масата за разговори. Темите са борбата с бедността и климатичните промени”, поясни тя.

„Очакванията към Организацията на Обединените нации са огромни. За потушаване, за справяне, за превенция на конфликти. Разбира се, реалността трудно покрива тези очаквания”, смята президентът на България Румен Радев.

Oчакванията на едно момиче също останаха непокрити. 16 -годишната Грета се изправи срещу политиците.

Изказването на България ще бъде на 26 септември. На сесията президентът на Бразилия Жаир Болсонаро настоя, че амазонската джунгла е суверенна територия на страната му. Той отхвърли   схващането, че горите там са белите дробове на планетата е погрешно. И разкритикува лидерите на някои държави, които  „се държали неуважително и в стила на колониалната политика”.

 

 

 

 

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.