Решението на магистратите от Европейския съд е победа на технологичния гигант

Google не е задължен да се съобразява с регламента на ЕС за „правото да бъдеш забравен“ за домейните на търсачката извън Европа. Това постанови Съдът на ЕС, предава БГНЕС.

Решението на магистратите от Европейския съд е победа на технологичния гигант по дело, което се смята за ключово по отношение на това, дали европейската регулация трябва да се прилага и отвъд границите на Европа.

Американската компания настояваше, че премахването на определени резултати от търсачката й, изисквано от европейското законодателство, не трябва да се простира върху домейна google.com и другите й сайтове за страни извън ЕС.

Google се похвали със създаването на най-мощния квантов компютър в света

Решението на Европейския съд означава, че компанията трябва да премахне линковете, които злепоставят личности или фирми от търсачката си в Европа, но не и в други страни, след като получи искане за това.

Спорът започна през 2015 година между Google и френският регулатор на личните данни. Гигантът въведе геоблокиране, което предотвратява европейските потребители да виждат определени връзки в мрежата но отказа да цензуриране такива резултата в други части на света. Фирмата също така оспори глобата в размер на 100 000 евро, което френския регулатор наложи по казуса.

Google с глоба от почти 11 000 долара за неизтриване на забранено съдържание

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.