Свещеникът коментира поведението на австралиеца зад решетките

"От австралийското консулство в Атина Полфрийман има издаден временен паспорт (пасаван), с който би трябвало да може да напусне България. Всъщност според присъдата той няма право да остане у нас, нито да стъпва в страната в продължение на пет години". Това заяви в ефира на "Здравей, България" капеланът на Софийския централен затвор Иводор Ковачев, който редовно е разговарял с осъдения за убийството на студента Андрей Монов.

Румяна Арнаудова: Ако получи документи, Полфрийман може да напусне България

По думите му Джок Полфрийман съжалява за стореното. "Единственото нещо, което не приема, е, че умишлено го е предизвикал", каза още Ковачев.

Той бе категоричен, че австралиецът не се е срещал с него, за да получи облага за добро поведение. "Ако е лицемерно, обикновено лишените от свобода прибягват до разговори с мен в последните години преди шанса за предсрочно освобождаване. Полфрийман не е спрял да бъде активен относно разговори, ценностна система, вяра в Бога, морал. Това, което видях у него, е да се покайва за това, че е бил инструмент и причина убийството да се случи", каза още пастор Ковачев.

Той е категоричен, че австралиецът гледа смирено напред. "Джок е получавал позитивни отзиви не само от мен, а и от хората, които се грижеха за него - социални работици, администрация. Иначе нямаше да бъде на работа - това със сигурност значи нещо", коментира още пасторът.

Консулът на Австралия пък поиска телефонен разговор с правосъдния министър Данаил Кирилов. В парламента Кирилов коментира, че няма информация документите на Джок Полфрийман да са готови.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.