Акцията ще се провежда в цялата страна и ще продължи до 11 октомври

Агенцията по храните започна проверка за качеството на хранене в детските градини и училищата. Акцията ще се проведе в цялата страна. От днес до 11 октомври инспектори влизат в кухните, за да следят за качеството и безопасността на продуктите, които се дават на децата.

Ще бъде проследен пътят на храната - от доставчиците, през хладилнилните помещения, кухнята, където се приготвя храната за децата, до сервирането. Ще се вземат проби дали децата ядат качествена храна.

Децата очакват да им е вкусно, а родителите им - храната да е и качествена и безопасна.

БАБХ ще следи с какво се хранят децата в училища и детски градини

В детска градина в София хладилниците са полупразни. Това оказва се не е случайно. „Имаме практика да поръчваме абсолютно всеки ден храна за децата от лицензиран доставчик. По този начин всеки ден децата получават прясна, разнообразна и качествена храна”, посочи Христина Петрова.

Проверки ще се правят на всички видове храни и начинът, по който се приготвят. Ще се следи освен за изрядни документи, но и за нивото на хигиена и правилното съхранение на продуктите.  При необходимост инспектори ще вземат проби от храната за тестване в лаборатория.

Проф. Паскал Желязков е новият изпълнителен директор на БАБХ

Проверка имаше и в училището до ул. „Пиротска”, където инспекторите установиха, че се продават незаконно солети с палмово масло, което е забранено.

„Явно не са запознати с Нардеба №8 и по някакъв начин са били заблудени. Там е разписано, че маслата, които са позволени да бъдат влагани са слъчногледово, зехтин и краве”, коментира инспекторът в Областната дирекция на БАБХ Ивелина Стоянова.

В последните години нарушенията ставали все по-малко, отчитат инспекторите. Рядко попадали на незадоволителна хигиена, липса на здравни книжки и забранени оцветители и консверванти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.