Ще се стигне ли до закриване на отделения?

Колективна оставка подадоха медицинските сестри и лекарите в общинската болница в Карлово. Засега предизвестия за напускане на здравното заведение са депозирали само медиците от детското отделение, в което се лекуват хиляди деца от седем общини. Причината е,че все още нямат желаното увеличение на трудовите възнаграждения, въпреки че са поставили исканията си пред управителя на болницата и кмета на общината за сключването на нов колективен договор. Предизвестието изтича след две седмици.

Даниела Икемова от 27 години работи като старша медицинска сестра в детското отделение. Със сълзи на очи споделя, че заплата й е едва 730 лв.

Заради лошите условия на труд и ниското възнаграждение Даниела, както и останалите сестри в отделението са подали предизвестие за напускане. И след две седмици ще си тръгнат от болницата.

„В крайна сметка ние работим 30 години с тези хора и ако ние не ги подкрепим, няма кой да го направи. Какво ще правят пациентите е отделен въпрос”, заяви д-р Дориана Маринова. 

Тази сутрин и медицинските сестри от отделението по Вътрешни болести също заявиха, че ще подадат масова оставка. Твърдят, че парите за увеличение на техните заплати, ръководството на болницата пренасочило към немедицинския персонал.

За да излезе от кризисната ситуация, управителят на болницата обеща увеличение.

„Ще бъдат вдигнати заплатите на всички от 1-ви октомври със 100 лв., както са дефиренцирани досега спрямо тежестта на отделенията, плюс допълнително материално стимулиране, с което да достигнат този праг от 952 лева”, поясни Христо Пелев, управител на МБАЛ „Д-р Киро Попов“.

Той заяви, че ако не изпълни казаното, ще подаде оставка.

В събота медиците от карловската болница ще излязат на масов протест в центъра на града.  В понеделник здравният министър ще се срещне с ръководството на карловската болница.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.