Търсачката има функции, за които вероятно не подозирате

В петък Google празнува своя 21-и рожден ден. Оказва се, че има интересни факти, които не знаем за технологичния гигант, съобщи Vesti.bg.

1. Докторантите Лари Пейдж и Сергей Брин са основателите на компанията. Името, което дават на търсачката, идва от термина „googol“ (цифрата 1 последвана от 100 нули). 

Google спечели ключово дело за "правото да бъдеш забравен" 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Larry Page & Sergey Brin aka The Google Guys / "Always deliver more than expected" - Larry Page

A post shared by Block Party (@blockparty) on

Google се похвали със създаването на най-мощния квантов компютър в света

2. Първият дудъл (когато началната страница се променя, за да отбележи важно събитие) на компанията е в чест на фестивала Burning Man през 1998 г. Лари и Сергей го създават, за да знаят всички, че те ще присъстват на събитието. С дудъл Google отбелязва и други значими събития като откриването на вода на Луната, както и 70-ия рожден ден на Джон Ленън (първият в историята дудъл с видео).

 

3. Централата на Google е известна като Googleplex. В нея има гигантска статуя на динозавър T-Rex. Също така вместо косачки там се използват кози, които да поддържат тревата.

Google с глоба от почти 11 000 долара за неизтриване на забранено съдържание

4. Google е първата голяма технологична компания, която предлага безплатни ястия на служителите и им позволява да водят кучетата си на работа.

5. Google Image Search стартира през юли 2001 г. и е вдъхновен от зелената рокля Versace, която Дженифър Лопес носи на наградите „Грами“. Роклята стана най-популярната заявка за търсене в Google.

6. За първи път компанията обяви услугата си за електронна поща, известна като G-mail, на 1 април 2004 г. Датата кара много хора да смятат, че това е шега.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1st of April 2004 - Introducing Gmail, the first of its kind!

A post shared by Google_Gmail (@google_gmail2004) on

7. Глаголът „google“ е добавен към речника Merriam-Webster през 2006 г.

8. Google има множество малки трикове. Например, ако въведете „askew“ в търсачката, всички резултати ще излязат наклонени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.