Повече от 9 хиляди души се нуждаят от терапията, за да живеят

Държавата вече ще поема кислородолечението в домашни условия. Промяната идва след дълга битка на пациентски организации и се очкава да стане факт след 1 декември. Повече от 9 хиляди души се нуждаят от терапията, за да живеят. В момента те сами поемат разходите, а за много от тях сумата е непосилна. Цената на качествените кислородни концентратори започва от 2000 лева, което принуждава болните да ползват животоподдържащите апарати под наем. Те обаче трябва да се плащат всеки месец, а сумата може да достигне до 250 лева.

Вече 13 години Илияна Тонова живее с рядката диагноза саркоидоза. Болестта поразява различни органи,сред които и белия дроб. Вследствие на  заболяването развива и белодробна хипертония,която изисква кислородолечение. „през нощта аз дишам с кислороден концентратор, за да мога да си набавя необходимия кислород и за да се чувствам добре и да се чувствам жизнеспособна. Трудоспособна едва ли,но поне да живея нормално”, споделя тя.

Пациентката се сдобива с кислородния концертратор по лош повод. „Един доста скъп апарат,който не всеки може да си купи особено с една инвалидна пенсия. Моят например ми е дарение от наш починал приятел”, допълва Тонова.

А единственият вариант за много пациенти е да вземат животосподдържащия апарат под наем. „Ти нямаш начин да не можеш да си платиш наема, все едно да не можеш да си платиш въздуха - точно този наем винаги си в състояние да го платиш. За сметка на всичко останало той се плаща”, разказва Стефан Тамбуев от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност.

 

Това кара пациентските организации отново да напомнят за проблема и да поискат касата да поеме разходите за кислородолечението. И успяват - макар и след дългогодишна борба.

Досега България беше единствената страна в Европейския съюз, в която кислородолечението в домашни условия, се плащаше от болния. „Въпрос на възможности беше дали един пациент ще може да си позволи животоспасяващо лечение или не, а това е недопустимо в 21 век в една европейска държава. За нас беше едно недоразумение защо държавата не осигурява една изключително важна терапия и се радваме, че това сега става” , коментира пулмологът д-р Диана Лекова.

Илиана обаче има своите опасения. „От една страна се радваш, че най-сетне ще го има и тези,които досега не са го имали, от друга страна остава притеснение дали и кой ще може да получи.

Изготвянето на критериите, по които пациентите ще получат кислородотерапия, финансирана от здравната каса, вече е в ход.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.