В края на седмицата ни очаква рязко застудяване и есенни валежи

Последният ден на септември ще е летен с подобаващи за сезона температури, които в следобедните часове ще достигнат стойности между 27 и 32 градуса.

Най-топло ще бъде по поречието на река Дунав. Вятърът, по-осезаем в Дунавската равнина, със скорост до 20-30 километра в час. По-значителна облачност се очаква вечерта и през нощта, като в Северозападна България е възможно съвсем слабо да превали.

В планините  ще е ветровито със скорости на вятъра до 50-60 километра в час по откритите места. Температурите ще се колебаят между 14 градуса по високите върхове и 21 - в ниското.

По Черноморието денят ще е летен със слънчево време и температури до 30 градуса по южното крайбрежие. Водата вече е по-хладна със стойности около 22-23 градуса. Вълнението на морето – съвсем слабо.

Лятното време ще се задържи до четвъртък. Антициклон с високо атмосферно налягане ще ни пази от настъпването на студа. От четвъртък над страната ни ще премине студен атмосферен фронт с превалявания и рязко падане на дневните температури. От близо 30 градуса в сряда, стойностите ще се понижат до 15 в събота и неделя.

Заради липсата на валежи и високите температури през последните дни, опасността от полски и горски пожари остава висока. Рискът е определен от НИМХ като „екстремален” в централните райони на Северна България - областите Плевен, Русе, Ловеч и Велико Търново.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.