Задържаните са общо петима

Разкриха група за източване на офшорни компании, в която участвал и служител на ДАНС. Според полицията и прокуратурата в Пловдив, групата се занимавала с палежи, рекет, изнудване и пране на пари. Арестувани са петима души, сред които и служител от Агенцията за национална сигурност. Криминалистите издирват още 7 мъже, обявени за общодържавно издирване.

По поръчка на клиенти от чужбина, служители в столична кантора регистрирали фирми на името на роми, след което ги вливали в офшорни зони. Така парите можело да бъдат теглени легално. За участието си в схемата ромите получавали по 100 лева на ръка. Един от дилърите в схемата се оказа собственикът на подпаления наскоро магазин за моторни масла в пловдив. Според разследването, палежът е умишлен.

Български и френски служби разбиха голяма група за трафик на работници

Според прокураткурата основният двигател на схемата за източване на пари е софийско дружество. Лъскавата кантора в центъра на столицата се занимавала с регистрация на фирми и по заръка на клиенти от чужбина прехвърляли офшорки от екзотични острови на безимотни и неграмотни роми. Така ставало възможно да се теглят парите от сметките им. Преди да станат собственици на чуждия капитал, т.нар. "бушони" лично били проверявани от служител на ДАНС .

"Служителят на ДАНС многократно е извършвал проучване и е предоставял също на кантората и по отношение на лица от ромски произход, които са били подготвяни, за да станат собстевници на дружествата. Предоставя се на това дружество с цел да извлекат парични средства за нас е престъпление. Става дума за пране на пари", каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Един от мъжете, станал собственик на офшорна компания в Малдивите е 40-годишният Христо от ромската махала на Войводиново. Той получил по сметката си 39 000 евро, но не се отчел на столичната кантора. Тогава собственикът на кантората с още четирима мъже отишли в дома му, отвлекли майка му Албена и я пребили, за каже на кого е дал парите.

"Вика, че са я били, защото синът й се занимава с някакви мафиоти. Вика, че са я закарали на къра, набили са я и са я оставили на края на града. Не знам къде е Албена. Тя от няколко дни я няма в селото. Те даже и полицаите я търсиха", каза съседката Анка Маринова.

"По-късно Христо казал, че дал парите на собственика на магазин за автомобилни масла в Пловдив. Собственикът на търговския обект от своя страна се оказа дилър в схемата за набиране на роми. След като и той отказал да върне парите, подпалили магазина му", каза още съседът Бойо Динев.

Дилърите в схемата получавали крупни комисионни, а ромите по 100 лева на ръка. Досега са установени поне 60 роми от пловдивска област и поне още толкова от други части на страната, които са формални собственици на офшорки. 

"Ромите, които са били наети са неграмотни, необразовани и социално слаби. Общото за тях е, че са неграмотни, безимотни, така са подбирани на този принцип. Безработни, за да може по-лесно да подписват документите, които са им давани", каза още наблюдаващият прокурор Славка Костова.

Работещите в софийската кантора вземали месечно над 10 000 лева заплати. Минути преди криминалистите да атакуват офиса им, получили предупреждение от човек от системата. "Видях, че влязоха маскирани, непрекъснаото идват различни роми", заяви очевидецът Илияна.

"При влизане на служителите на полицията в кантората в София е започнало едно масово унищожаване на документи и изхвърляне на флашки в санитарните помещения и в мивките", каза Попов. В офиса са открити три фалшиви печати, единият от които е на Комисията за финансов надзор. Арестувани са собственикът на столичната кантора, служителят на ДАНС и още двама души, извършили отвличането. Те са с мярка за постоянно задържане, наложена от съда. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.