Българският кандидат за еврокомисар беше изслушана от ЕП

Еврокомисарят Мария Габриел беше изслушана в понеделник вечерта от комисиите на Европейския парламент по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика в качеството й на кандидат за нов мандат.

Габриел отговори на общо 50 въпроса в рамките на близо три часа. Нямаше неудобен или труден въпрос, на който Мария Габриел да не успя да отговори. Тя посочи, че възприема не като недостатък, а като предизвикателство това, че бъдещите й задачи включват едновременно образованието, културата, младежта, спорта и научните изследвания. „Културата винаги ще бъде на най-челно място в дневния ми ред”, заяви Габриел.

За насърчаване на иновациите, спорта, образованието, за „Европа на талантите, но и Европа на сърцата“ ще работи еврокомисарят. Това стана ясно от думите на Габриел в обръщението й към ЕП.

Във встъпителните си думи Мария Габриел благодари на Европейския парламент за работата по десетки цифрови досиета. „Изказвам благодарност към Европейския парламент и към за всички, с които работихме много дни и нощи за цифровите досиета. Работата си заслужаваше. Отправям думи на благодарности към българското правителство и към премиера Бойко Борисов, за това, че бях номинирана. Благодаря и на Урсула фон дер Лайен за това, че обедини иновацииите и научните изследвания с образованието, културата и младежта”, каза Габриел.

„Радвам се, че много от инициативите ми от предишния ми ресор, заедно с този ще могат да постигнат нови измерения. Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да постигнем такова европейско пространство на наука, образование, иновации, култура и спорт, което да бъде на висотата на очакванията на младите ни хора, на нашите граждани”, каза още Мария Габриел.

Габриел: Обещавам да работя за това повече младежи да имат достъп до подкрепа от ЕС

Тя беше категорична, че ще остане вярна на подхода хората да са в центъра на политиките, а действията на ЕК да носят полза във всекидневието, без разлика между малки и големи.

Мария Габриел подчерта, че основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката. По думите й 20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски, а САЩ и Китай бързо наваксват. „Имаме отличен пример със Съвместния изследователски център, но има парадокс - за да е Европа водеща в знанията рамковата програма за научни изследвания трябва да е също толкова отворена”, каза още тя.

„Трябва да създадем един нов европейски съвет на иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии”, смята още тя.

„Трябва да променим принципите на разширяване и споделяне. Има разпокъсаност при научните изследвания и иновациите. Понякога сме затворени в порочния кръг на не много добри инвестиции, както и изтичане на мозъци. Но има окуражаващи тенденции. Постепенно тази разпокъсаност намалява”, допълни Габриел. 

Три комисии изслушват Мария Габриел в Европейския парламент

В рамките на „Хоризонт Европа“ Мария Габриел смята да увеличи ангажиментите за младежта. Относно въпросната програма към Габриел беше отправен въпрос за бюджета, който предстои да осигури. Нейният отговор беше, че тя ще се стреми да работи за обявеното вече намерение за увеличение на европейския бюджет в тази област от 120 млрд. евро, като застава на страната на ЕП и ще се опита да работи с него, поддържайки непрекъснат диалог, включително и при вземането на решения. „Европейски творчески програми ще бъдат стартирани също в рамките на тази програма", каза Габриел, както и инвестиции в нови технологии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

По програмата „Еразъм“ тя смята да работи в посока по-голямо приобщаване, както и по посока на екологичните дейности. В рамките на тази програма ще се работи и върху различните прояви на културата, както и за равнопоставен достъп на всички.

„Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата“ е името на инициативата, която смята да стартира Мария Габриел и беше обявена от нея по време на изслушването в ЕП.

Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България

Тя изрази подкрепа за тройно увеличение на бюджета на ЕС за научни изследвания и образование - средства, които по нейните думи не са разход, а вложение в бъдещето. Габриел настоя за повишаване на заплатите на европейските учени и отбеляза, че на основата на тяхната работа може да се постигне стремежът на ЕС за природосъобразен живот. Политиката не трябва да бъде за сметка на социалната справедливост, отбеляза Габриел по повод енергийния преход.

„От развитието на ресора зависи в голяма степен как Европа ще се справи в технологичното състезание с Китай и САЩ.” каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. “Конкурентоспособността на Европа ще зависи от това дали ЕС ще инвестира в новаторски технологии и адаптацията на работната сила и образованието. Това е голяма отговорност възложена на Мария Габриел и тя се представи отлично на изслушването”, добави Ева Майдел след края на изслушването.

„През последните години като еврокомисар по цифровата икономика и общество, Мария спечели доверието на колегите си и репутация на старателен и методичен професионалист. Както и през 2017 година, когато премина нейното първо изслушване пред Европейския парламент, така и днес, тя доказа, че е много добре подготвена и способна да се справи с това предизвикателство”, каза евродепутатът Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ).

„Много достойно и авторитетно представяне на комисар Мария Габриел. Демонстрира не само задълбочено познаване на проблемите, но и смели идеи, които направиха впечатление. Но най-важното, даде повод отново за България да се говори с уважение”, посочи евродепутатът Александър Йорданов (ЕНП/СДС).

Борисов: Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор

Предвижда се във вторник сутринта в 10 часа ръководствата на парламентарните комисии да се съберат на общо заседание, за да оценят получените от Габриел отговори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.