Болница „Надежда” организира безплатни консултации в периода между 14 и 18 октомври

В България броят на диагностицираните жени с рак на гърдата продължава да е висок. 4000 жени годишно научават за диагнозата, а над 1200 от тях не успяват да се справят с болестта. По този повод болница „Надежда” организира безплатни консултации в периода между 14 и 18 октомври. Прегледите в болницата ще бъдат безплатни и за тях може да се запише всеки.

„Всяко едно заболяване, дори и онкологичните, които звучат като смъртна присъда, не са такава, ако бъдат хванати навреме. В България липсва превенцията. Ние сме такъв тип хора, че когато нещо ни заболи, ни хваща страх да отидем на лекар. Хората много рядко посещават медик навреме, а вече когато е прекалено късно. Моят апел към всички жени през този месец е да се прегледат”, каза синоптикът на NOVA Нора Шопова.

Маратон в подкрепа на жените с рак на гърдата

„Когато почувстват нещо, вече е малко късно. Нашият стремеж е да диагностицираме рака на гърдата, колкото се може по-рано, преди да са се появили симптоми. Призовавам всяка жена да подхожда отговорно към себе си и близките си. Да се ходи на профилактични прегледи, дори без симптоми”, посочи специалистът по образна диагностика в МБАЛ „Надежда” Настя Ненова.

„За мен това е голяма кауза. След загубата на майка си се стремях да бъда радетел точно на тази кауза. Всички ние винаги оставяме нещата за последно и се надяваме, че ще ни се размине. Аз лично ходя на профилактични прегледи абсолютно редовно два пъти в годината, без страх. Смятам, че негативните статистики могат да бъдат променени”, допълни актрисата Ирмена Чичикова.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.