Той тежи 315 милиарда тона

Огромен айсберг се откъсна от ледения шелф Еймъри в Антарктика.  Леденият къс е с големина 15 пъти повече от Париж.  Айсбергът е най-голямото парче лед, което се отделя от Антарктика в последните 50 години. "Гардиън" показва анимация, за да онагледи откъсването на огромното парче. то е с колосалните размери от 1600 квадратни километра. айсбергът, кръстен "D28" тежи цели 315 милиарда тона.

Според проф. Христо Пимпирев има повод за притеснение заради случващото се.  „Досега глобалното затопляне се усещаше в Западна Антарктида.  Но сега това откъсване огромно е в Източна Антарктида, която досега се считаше, че ледниците увеличават обема си. Красноречив пример е ледникът Ларсен, който почти изчезна, това е четвъртият по големина ледник в Антарктида”, коментира проф. Пимпирев.

Новооткъснали се айсберги в Патагония предизвикват тревога

Природозащитниците от WWF алармират, че температурата на световния океан се покачва, а това ще доведе до невиждани катаклизми. “Трябва да спрем да говорим за климатични проблеми, а за климатична криза. Това е извода от откъсването на този ледник" , обясни Георги Иванов.

Хладилникът на планетата е широко отворен. ледовете се топят, а земята се потапя.  „Там е съсредоточена огромна маса лед, която ако се стопи неименуемо ще повиши значително морското ниво”, коментира проф. Пимпирев.

Според най-мрачните прогнози на ООН има опасност световният океан да се надигне с около 110 сантиметра до края на века. а едно от последствията ще бъде изчезването на редица  островни държави. разтопи ли се леденият сейф на земята ще изгубим в океаните  най-голямото количество прясна сладка вода. „Това са запасите от сладка вода за планетата, която при съвременните технологии ще се намери начин тези ледници да бъдат използвани за районите, които страдат от суша. При тези климатични промени много райони, които са цветущи сега, ще станат суша и ще имат нужда от вода", каза още Пимпирев.

Китайски изследователски кораб се блъсна в айсберг

Климатичните промени далеч не са измислица твърдят учените, а факт, който става все по-видим за целия свят. Активизиране на хората по света! Но това активизиране не се дължи от някаква паника, а се дължи от десетилетия бездействие от страна на политиците към сигналите и научните доказателства", коментира Георги Стефанов.  „Трябва да направим такъв компромис, че планетата да не бъде нарушен нейният ествествен баланс на климата, но и да не спрем този технически прогрес, който ни води до космоса, който ще ни заведе и до Марс", заключи проф. Пимпирев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.