Защо избираме общински съветници? Какво зависи от тях и какво – от нас?

На 27-и октомври, ние – българските граждани, ще имаме правото да гласуваме за развитието на общините. И по-конкретно - ще имаме правото да дадем своя глас за общински съветници, които най-много се доближават до разбиранията ни за развитие на общините, в които живеем. Нашата роля обаче не свърша дотук или поне не свършва за всички онези будни граждани, които се борят за промяна.

Нека започнем с интересен факт - знаете ли, например, че броят на общинските съветници зависи от броя на населението в общината? В най-малките общински съвети има по 11 съветници (в общини с население до 5000 души), а в най-големия - Столичния, те са 61.

Макар и различни по брой, тяхната основна роля е една – да сформират съвет, който да определя политиката за развитие на общината и да изразява баланса на интересите между гражданите в нея.

Да!

Общинските съветници всъщност, освен всичко останало, имат и задачата да изслушват гражданите. Заседанията на общинския съвет и на неговите комисии са открити и ние, гражданите, можем да присъстваме на тях. Можем да отправяме запитвания за конкретни теми, които ни вълнуват или не разбираме, както и да представяме мнения и предложения.

Ето и пример: Комисиите в общинските съвети имат задачата да работят в конкретни сфери за развитието на общината. Тези сфери могат да са най-различни и обхващат ключови аспекти, като инфраструктура, екология, социални услуги, транспорт и други. Функция на комисиите е да проучват потребностите на населението, да предлагат решения за проблеми и да контролират изпълнението на приеманите от общинския съвет решения.

Тук идва и нашата роля. Като граждани, ние имаме правото да внасяме писмени предложения и становища относно вече предложени решения или теми, които ни засягат. Така например, ако желанието ни е да бъдат закупени нови автобуси с екосъобразни и икономични двигатели, можем да внесем предложението си до комисията по транспорт и то да бъде разгледано от общинските съветници.

Общинските съветници заемат важна роля в  устройството на общината, в която живеем. Още по-важна роля обаче имаме ние – правейки своя избор и участвайки активно.

Повече подробности може да прочетете на https://azglasuvam.net/ti-izbirash/ и не забравяйте - дайте своя глас, защото Промяната започва с действие“.