Министър Кирил Ананиев и здравните служители отново влязоха в спор

Здравният министър Кирил Ананиев и медицинските сестри отново влязоха в спор за това колко от обещаните пари са стигнали до тях.

Според Ананиев са отпуснати 86 млн. лв., но по различна бюджетна схема. Сестрите обаче твърдят, че отново няма да получат увеличение на заплатите си.

Здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври

Пътят на парите за сестрите започва от февруари, когато държавата отпусна 30 млн. лева за заплати. През април кабинетът гласува нови 50 млн. Месец по-късно обаче се оказва, че сумата е драстична по-малко - 6 милиона лева. 

„И вчера съм се карал на Ананиев за това къде са 50-те милиона, но те всъщност не са 50, а 86. Да се оправдава той къде са”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Здравният министър твърди, че става въпрос за бюджетна практика и няма неспазено обещание.

„Никого не съм подвел. От самото начало казвам, че ще осигурим 86 млн. лв., които са осигурени, а другото е въпрос на източник. Никога не съм казвал 50+50+30”, категоричен бе Ананиев.

Оказва се, че 50-те милиона идват от бюджета на НЗОК, която освободи точно толкова от резерва си. Това са пари, които са предвидени за увеличение на цените на клинични пътеки.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.