Оказва се, че отделни групи продължават да „работят” с пълна сила в северната ни съседка

Екип на NOVA засне ексклузивни кадри на тайник със SIM карти, който откри в Румъния, след като проследи група телефонни измамници.  Две години, след като ви показахме щаб квартирата на ало мафията в Букурещ, отново се върнахме там за да направим още по-големи разкрития за телефонистите въртачи от Ветово, Горна Оряховица, Павликени, Камен и Левски. Заснехме няколко групи телефонни измамници. Открихме, че щаб квартирата се е разраснала, а схемата работи с още по-голяма сила.

След предишното разследване имаше арести и наказания. Тогава ви показахме как въртачите печелят милиони левове от сплашени хора и живеят в лукс. Показахме ви хотелите в Букурещ и няколко групи, действащи там. Заснехме и телефонна измама за 60 хиляди евро от хотелска стая в Румъния.

АКЦИЯТА СРЕЩУ "АЛО" ИЗМАМНИЦИ: Откриха тайник със златни пендари (ВИДЕО)

Две години по-късно бе разбита една от най-големите групи телефонни измамници - тази на Борислав Димитров-Бобито, извършили измами за над 2 милиона лева. Шестима от тарторите бяха задържани в северната ни съседка.

Четири месеца по-късно се проведе още една мащабна акция срещу „ало” мафията - този път в Левски. Същата група е действала на територията на страната няколко години. Имат предишни осъждания за същата дейност. Тарторите също са познати от разследвания на NOVA - Димитър Серафимов-Келеша и синът му. Оказа се, че и тяхната банда действала от Румъния. Веднага след акцията в Левски заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че две години след  разследването на NOVA в Букурещ  работят в по-добра кондиция с румънските власти. „Румъния вече не е безопасно място за тях”, категоричен бе Гешев.

Така ли е наистина? Две години по-късно се върнахме в Румъния, за да открием, че нищо не се е променило за телефонните измамници. Заснехме няколко групи, които все още „работят”. И ако преди хотелите, в които отсядаха, бяха около пазара „Червения дракон”, сега ги откриваме отново в покрайнините на града, но този път наемат цели апартаменти, за да не бъдат обезпокоявани от никого.

Румъния върна на България "ало" измамници (ВИДЕО+СНИМКИ)

На едно от местата „работи” групата на Янко Янакиев-Яни и Петър Алексиев-Трепача. С Яни се засичаме за малко, защото бързо се прибира в България. Той и групата му са измамили възрастна жена от София. По информация на NOVA тя дала на мулето им 200 000 лева.  До момента жената не е подала жалба в полицията и разследващите не знаят за тази измама. Яни пък си тръгва от Румъния, за да харчи парите по нашето Черноморие. Останалите виждат софийския номер на автомобила на NOVA и бягат с бус. Освобождават бързо хотелите, които са наели. Действието се развива за няколко минути. Оставят една от колите си в Букурещ.

На около 300 км от румънската столица - в Крайова, екипът на NOVA открива група от Камен – (Димитър Парушев, Атанас Янков и Топчо Янакиев) и тази на Пламен Парушев-Стържито, Янко Димитров и Пешо Димитров. Въртят от апартамент. Заснехме ги, докато мамят поредната си жертва. Явно успяват, защото напускат апартамента спокойно. Потеглят и спират при отбивка, на която е оставен тайник. В него оставят 14 SIM карти и батерии за телефони. Подобен тайник до момента не е намиран от разследващите. Екипът ни взе картите и ги предаде в плевенската полиция. След това се върна в Румъния, за да извади номерата на всяка карта и да остави всичко, както е било.  

Разследването ни показа още, че групата минава границата, без това да бъде отбелязано някъде. Тарифата да не те чекират била 200 евро.

Първата част от разследването на Тина Ивайлова гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.