Иновативният метод е реализиран в училище в Генерал Тошево

Учениците в Генерал Тошево се обучават сред ликовете на възрожденци. Революционери и славни владетели присъстват на неподозирани места в класните стаи в Професионалната гимназия по земеделие в североизточния град.

За да се потопят в атмосферата учениците от Професионалната гиманзия „Тодор Рачински“ са заобиколени от ликовете на просветители. Около тях са и карти на България от различни периоди, географски карти на света и исторически събития. „Всички сме очаровани от това как са се получили стаите, защото да стоиш и пишеш върху маса, на която са изобразени ликове на толкова велики хора е нещо невероятно”, казва ученичката Красимира Николова.

Училище в Берковица – с мини зоопарк и кътове за отдих

Младежите намират и любимите поети. Така деветокласничката Вяра стои близо до Димчо Дебелянов и Пейо Яворов. „Харесвам Яворов и в момента ми е много приятно. Когато велики автори са до теб, ти изпитваш респект към тях и предмета, който изучаваш. Приятно е и пишеш и учиш с желание”, сподели Вяра Николова.

Освен образите по стените – учениците работят и с образи по дъските. „Това са млади и интелигентни хора, работещи и владеещи новите технологии. За тях вече преподаването с тебешир и гъба в ръка не е актуално”, коментира нововъведенията преподавателят Даринела Димова.

В кабинета по история учениците се потапят в една от най-славните битки – тази на Цар Симеон Велики при Ахелой. „Когато погледнеш всичко визуално, така се запомня по-лесно, отколкото сух материал на листи”, разкрива Кристин Маринова.

ТЕХНОЛОГИИ В КЛАС: Използват виртуална реалност за обучение по природни науки

Идеята за различните класни стаи е на директора на училището Кристияна Иванова. Още когато е направен цялостен ремонт на гимназията, тя е имала идея как ще изглежда отвътре. „Ние говорим за великите българи – поети, революционери, историци, но тези велики българи трябва да са до децата, за да влязат в техните сърца”, посочи директорът на ПГ „Тодор Рачински” Кристияна Иванова.

Репортер: Деян Герговски. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.