Планетолозите са намерили разтворими вещества, съдържащи азотни и кислородни атоми

Учени от НАСА откриха основните органични съставки, необходими за съществуването на живота във водата, изхвърляна от гейзерите на Енцелад, спътник на Сатурн.

Изследователите са анализирали химическия състав на морска вода и лед, които редовно се изхвърлят изпод ледената кора на спътника през пукнатини. Пробите са взети с помощта на междупланетарната сонда Cassini. Планетолозите са открили разтворими вещества, съдържащи азотни и кислородни атоми, които играят ключова роля за образуването на аминокиселини (протеините са съставени от тях). Тези съединения могат да влязат в дълбоководни химически реакции, осигурявайки „строителен материал“ за живите организми.

Колко продължава денонощието на Сатурн

Според учените, в дълбините на Енцелад могат да възникнат процеси, подобни на тези на Земята. Морската вода се смесва с магма, което води до хидротермални извори с температури, достигащи 370 градуса по Целзий. При такива условия органичните съединения се превръщат в аминокиселини, а минералните компоненти позволяват на живите организми да се развиват и размножават без помощта на слънчевата светлина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.