Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу ИДИЛ

Турция е нанесла удари от въздуха срещу позиции на кюрдски отряди в Североизточна Сирия. Нападението става часове след като Съединените щати обявиха, че няма да се противопоставят на турско настъпление, а американските войници в района се изтеглиха.

Турция придвижва танкове и друга бойна техника към границата със Сирия

Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу ИДИЛ, но са смятани за терористи от турското правителство. След изненадващото си решение за изтегляне на американските части от североизточна Сирия, Доналд Тръмп заплаши, че ще унищожи и заличи турската икономика, ако Анкара „прекрачи граници“ в Сирия. Той предупреждава, че е недопустимо да се нанасят удари по американски военнослужещи или съюзници на Вашингтон в Сирия.

„Имаме само 50 души в този район, това е малък сектор. Не искам тези хора да пострадат или да бъдат убити. Не искам нищо лошо да им се случи и предупредих президента Ердоган да не нараняват никого от тях. Ако някой пострада, ще има големи проблеми. Казах на Турция, че ако направят каквото и да е извън това, което смятаме за хуманно, ще изпитат последиците на напълно унищожената си икономика”, заяви президентът на САЩ – Доналд Тръмп.

Турция започва сама офанзивата източно от река Ефрат

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.