Фалиралото дружество е уверило, че нямат задължения към хотелиери и доставчици

„В момента бедстващи туристи на „Астрал Холидейз” в България и в чужбина няма. Всички могат спокойно да довършат почивката си и да се върнат вкъщи”. Това каза в предаването „Здравей, България” заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Фалира един от най-големите туроператори у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя допълни, че ведомството е получило уверение от изпълнителния директор на фалиралия туроператор, че задълженията им към хотелиери и доставчици са платени. По-малко от 200 души са платили екскурзиите си, но все още не са заминали. Хората, които са заплатили цяла сума или депозит за почивка могат да си върнат парите като се обадят на застрахователя на "Астрал холидейз", допълни замесник министър Георгиева. 

От там са уверили, че изплащането на средствата ще стане по-бързо от законно установения срок. 

Ситуацията притеснява туристическия бранш по Черноморието. „В нито едно изявление не се чува какво ще се случи с хотелиерите, които са работили с „Томас Кук” и „Астрал Холидейз”. С „Томас Кук" разбрахме, че 58 хотела ще бъдат засегнати. Но колко ще бъдат оттук нататък? Много е важен моментът направи ли си Министерството на туризма   анализ на цялата ситуация? Какви действия трябва да предприеме българското хотелиерство”, коментира хотелиерът Диана Колчева. 

Друг хотелиер - Веселин Налбантов определи двата фалита като трагедия в туризма. "Това ще окаже негативно влияние върху всички останали участници на този пазар. Тук въпросът е какво може да се направи", обясни той и допълни, че България трябва да премахне визите за руските туристи. 

"Трудно ще е това лято. Но тук идва моментът на конкурентите на "Томас Кук" и "Астрал холидейз", които трябва възможно най-бързо да завземат техните дялове, за да може туризмът да се нормализира", коментира Цветан Стойков. 

Целия разговор със заместник-министъра гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.