Това реши правната комисия

Без съкратено съдебно следствие при умишлени убийства. Това реши  парламентарната правна комисия, която одобри на второ четене предложението на ГЕРБ. Депутатите, обаче отхвърлиха промените, внесени от БСП, „Атака” и ВОЛЯ.

Промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс бяха поискани след няколко тежки престъпления, като това в Сотиря и убийството на Виктория от Русе. Пред комисията, от прокуратурата отчетоха, че за последните 5 години от 567 осъдени за убийство и причиняване на тежка телесна повреда, 156 са поискали съкратено съдебно следствие.

Правната комисия обедини три законопроекта за отпадане на съкратеното съдебно следствие

„Със сигурност средно на година съкратено съдебно следствие няма да може да се приложи за повече от 200 дела. Смятам, че би следвало да помислим внимателно поне да отпадне хипотезата за причиняване на тежки телесни повреди”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

Каквото всъщност предлага опозицията. „Тежката телесна повреда не трябва да остане в кръга престъпления, за които се прилага съкратеното съдебно следствие. Ние считаме, че вместо бързината, съдът трябва да избере справедливостта”, посочи Смиляна Кръстева от БСП.

„Сделка между справедливост и бързина не може да има”, категоричен е Явор Нотев от „Атака”.

Депутатите ще гласуват промените в НПК преди ваканцията си

Прокуратурата пък поиска съдът да може да налага всички  възможни наказания. „Следва да се даде превес на справедливостта пред бързината на процеса. Тоест да се елиминира възможността съдът да бъде ограничен да налага всички възможни наказания – такива, каквито са предвидени.”, посочи  зам.-главният прокурор Мария Шишкова.

Депутатите приеха още делата, които са от компетенцията на Европейската прокуратура, да се гледат от Специализирания наказателен съд.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.