От канцеларията на Доналд Тръмп обвиняват демократите, че участват в „политически театър”

Белият дом уведоми демократите, че няма да сътрудничи на разследването им за импийчмънт. От канцеларията на Доналд Тръмп определят разследването като „нелегитимно от конституционна гледна точка” и обвиняват демократите, че участват в „политически театър”. Според Белия дом разследването за импийчмънт представлява опит за подмяна на резултата от изборите през 2016 г., на които победи президентът  Тръмп.

Същевременно и личният адвокат на Тръмп - Рудолф Джулиани, чиито твърдения са в центъра на разследването, няма да сътрудничи на демократите, съобщи в. „Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Въпреки разследването за импийчмънт: Тръмп поискал от Китай да проверява Джо Байдън

Председателят на сенатската юридическа комисия Линдзи Греъм, който е републиканец, каза, че ще покани Джулиани да даде показания пред неговата комисия. „Вашингтон пост” съобщи, че той е „много заинтересуван” да приеме предложението, но са налице множество правни въпроси, с които трябва да се съобрази.

„Време е Сенатът да се заинтересува за корупцията и други нередности, засягащи Украйна”, изтъкна сенатор Греъм в поредица съобщения в Туитър, споменавайки изрично уволнението на бившия украински прокурор Виктор Шокин.

Разследването за импийчмънт е предизвикано от телефонния разговор на 25 юли между президента Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски. В него Тръмп притиска Зеленски да разследва потенциалния кандидат на демократите за президент през 2020 г. Джо Байдън и сина му Хънтър.

Тръмп: Случаят с Байдън няма общо с търговската сделка с Китай

Греъм, който е републиканец от щата Южна Каролина и близък съюзник на Тръмп, не даде конкретни дати за възможно изслушване на Джулиани или за други изслушвания по въпроса.

Комисията по разузнаването в камарата, която води разследването, призова Джулиани да предостави документи на 30 септември.

Джулиани и други отправиха недоказани обвинения, че по времето, когато Джо Байдън е бил вицепрезидент, той предизвикал уволнението на прокурор, за да спре разследване на украинската газова компания, с която Хънтър Байдън е имал бизнес между 2014 и 2018 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.