Тя призова световните лидери да работят заедно

Остро предупреждение за състоянието на глобалния икономически растеж отправи управляващият директор на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева. Влиянието на търговските конфликти се разпростира навсякъде и страните трябва да са готови да отговорят на тази тенденция. Това призова тя в първата си реч като шеф на Международния валутен фонд. Кристалина Георгиева призова световните лидери да работят заедно и да намерят трайно решение за търговията.

Кристалина Георгиева обеща да „поправи покрива, преди да удари бурята“

„Днес още по-голяма част от световната икономика се движи в синхрон, но за съжаление този път растежът се забавя. За да бъдем точни, през 2019 години очакваме забавяне в близо 90 на сто от света. С други думи, световната икономика сега е в синхронизирано забавяне. Това означава, че растежът тази година ще спадне до най-ниските си нива от началото на десетилетието. Всички губят от търговската война”, заяви тя.

Кристалина Георгиева встъпва в длъжност в МВФ

„Резултатите от това са много ясни – всички губят от търговската война. За глобалната икономика, размерът на загубите от търговските конфликти може да достигне до 700 млрд. към 2020 или 0,8 % от БВП. Това не е нещо, което може да се пренебрегне”, добави Георгиева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.