Остава при дела за тежка телесна повреда, решиха депутатите на второ четене на промените в НПК

Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда. Това реши окончателно парламентът с приемането на промени в Наказателно- процесуалния кодекс.

На първо четене депутатите приеха законопроектите на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" да отпадне съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди, но на второ четене, по предложение на ГЕРБ, бяха изключени тежките телесни повреди.

Настоятелните искания на близките на жертвите на тежки престъпления принудиха депутатите да променят закона и да забранят съкратеното производство, което даваше възможност за по-ниски присъди. От процедурата вече няма да могат да се възползват извършилите убийства.

Съкратеното следствие остава при причиняването на тежка телесна повреда. А това според БСП ще върне депутатите след време в изходна позиция. „Тежкото чувство за неадекватност на наказанията ще ес появи пак утре по повод на престъпления които ще са тежки телесни повреди  и ще предизвика в хората реакция”, коментира Крум Зарков, заместник-председател на левицата.

Колегата му от „Обединените патриоти” го контрира, че не е хан Крум, за да въвежда остарявало законодателство.

От литературно-историческия анализ, депутатите преминаха към експертното тълкуване на промените. И пак се скараха. „БСП предложихме при тежки телесни повреди  и убийства да няма такова съкратено производство при признаване да има присъда доживот без право на замяна, смятаме че това е справедливо, колегито от герб съкратиха този текст и оставиха само убийства без тежки престъпления”, коментира червеният лидер Корнелия Нинова.

„ГЕРБ бил виновен за това и онова, за липсата на справедливост, да припомним, че когато въведохме първия път съкратеното съдебно следствие това се случи заради това, че имаше постановени присъди под минимума”, коментира депутатът от управляващата партия Красимир Ципов.

Отпадането на съдебното съкратено следствие при умишлено причиняване на смърт мина с гласовете на 92 народни представители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.