Президентът обяви, че връща американските войници у дома

Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити решението си да изтегли американските войници от Североизточна Сирия, предаде БТА.

Той написа днес в социалните мрежи с главни букви: "Да отидем в Близкия изток е най-погрешното решение, взето в историята на нашата страна". Президентът добави, че "глупавите безкрайни войни" на САЩ приключват и че той "бавно и внимателно" връща американските войници у дома.

Турция започна военна операция в Сирия

Решението на Тръмп да остави сирийските кюрди, които подкрепяха САЩ в борбата срещу "Ислямска държава", уязвими за военна атака от Турция, бе осъден от някои от най-твърдите републикански съюзници на Тръмп. Пред популярно сутрешно предаване на тв канал "Фокс нюз" сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм каза днес, че този ход би бил най-голямата грешка на Тръмп като президент.

Междувременно водещ американски сенатор от Републиканската партия заяви, че планира да внесе пакет от "опустошителни" санкции срещу Турция заради операцията й в Северна Сирия, предаде Ройтерс. Сенаторът Линдзи Греъм, обикновено отявлен привърженик на президента Доналд Тръмп, изрази безпокойство за съдбата на кюрдите в региона. Греъм неколкократно критикува решението на Тръмп да изтегли американските войски от Североизточна Сирия.
"Президентът прави това изцяло против съветите на всички. Той ще получи 100 процента от заслугата, ако знае нещо, което ние останалите не знаем. И ще понесе 100 процента от отговорността. Няма да има средно положение", каза Греъм.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.