Вижте какво разкри експертът на СЗО Стюарт Кийл

Дни преди Световния ден на зрението експертът на СЗО Стюарт Кийл разкри как да поддържаме добро зрение по-дълго време, съобщи БГНЕС.

Кайсии и броколи укрепват зрението

"Обикновено човек до последния момент не знае за признаците, които са довели до зрително увреждане, по-специално глаукома или слепота поради диабет. Затова е важно всички хора да преминават редовен преглед при офталмолог, за да установят проблемите в ранен стадий и да се излекува по правилния начин ", каза Кийл.

Според него няма единен стандарт за това колко често трябва да се прави такъв преглед, но ако сте на възраст над 50 години или когато работите в трудни климатични условия, трябва да посещавате офталмолог на всеки две години. И при наличие на диабет - веднъж годишно. Също така трябва да се прави редовен преглед при лекар от тези, които постоянно работят пред компютър.

Сьомга, червено вино и сирене за добро зрение

"Сухите очи и работата с компютър са взаимно свързани. Обикновено хората, които работят на компютър, не мигат често. Сухотата може да бъде досадна, но с нея лесно могат да се справят с помощта на капки. Но тези хора, независимо дали са по-стари от 50 години трябва да се подлагат на редовен преглед. За предварително идентифициране на признаци на възможни очни заболявания, включително глаукома ", каза експертът.

В същото време няма ясни проучвания дали съвременните деца могат да влошат зрението си поради честото седене пред компютър, използването на мобилни устройства или ученето с електронни дъски. Въпреки това, колкото повече време детето остава извън къщи, на улицата, толкова по-вероятно е да забави загубата на зрението си и да намали скоростта на късогледството.

"Общата препоръка е, че трябва да прекарвате повече време на открито. Ако говорим за късогледство има толкова много състояния, които влияят върху развитието на очните заболявания. Едно от тях е генетика, която не можем да променим”, заяви Кийл. Експертът от СЗО добави, че трябва да се спазва определено разстояние и при четене на хартиени книги или от електронни медии в метрото или друг транспорт.

"Работното разстояние играе роля тук и трябва да се опитате да четете поне на 30 сантиметра от очите. Знам, че някои деца са склонни да приближат книгата до очите си. И те трябва да бъдат насърчавани да спазват дистанция.", каза Кийл.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.