Палежът е бил предизвикан от подхвърлена раница

Неизвестен нападател подпали еврейски център в Бруклин, Ню Йорк, през втория ден на Йом Кипур, еврейски празник, който завърши в сряда, предаде БГНЕС.

Палежът е бил предизвикан от подхвърлена раница, която след това са поставили на предните стъпала на центъра около обяд в сряда. Повикана е била пожарна, която е угасила огъня.

Това не е първият случай, когато еврейско читалище в Бруклин е жертва на палежи: през ноември 2018 г. са подпалени седем еврейски синагоги и еврейски училища, а през 1993 г. „подозрителен“ огън напълно унищожи синагога в Бруклин.

Терористичните атаки в Западна Европа за последните две години

Полицията в Ню Йорк призна, че са мобилизирани патрули около синагоги преди еврейския празник.

Атаката срещу еврейския център идва, след като германец уби няколко души при стрелба в град Хале. В сряда тежко въоръжен мъж извърши атентат с бомба и пистолет срещу синагогата в Хале.

Йом Кипур, или Ден на умилостивение, е най-светлият ден в годината в еврейския религиозен календар. Евреите традиционно спазват този свят ден с приблизително 25-часов период на пост и интензивна молитва, като често прекарват по-голямата част от деня в синагога. Поради спецификата на еврейския религиозен календар, точната дата варира всяка година. През 2019 г. празникът се отбелязва на 8 и 9 октомври.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.