Темата коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

„Това е третата операция на Турция през последните години. Финансовите разходи на страната за последните 8 години възлизат на 200 млрд. долара, от които 40 млрд. долара са за военните операции, които тя провежда в Сирия, а 40 млрд. долара е похарчила за бежанците и за тяхното асимилиране в турска територия”. Това заяви Милен Керемедчиев - бивш зам.-министър на външните работи в студиото на „Здравей, България”.

Турция започна сухопътна атака в Сирия (СНИМКИ)

„Ннад 120 млрд. са преките загуби за икономиката и търговията на Турция въз основа на тези военни действия. Страната все повече затъва в това блато – както икономически, така и политически”, посочи още той.

В сряда Турция започна военна офанзива срещу кюрдските сили в Северна Сирия. Турските въоръжени сили пресякоха границата със Сирия и пристъпиха към наземния етап от трансграничната операция срещу кюрдските милиции.

Светът реагира на турската офанзива в Сирия

„Ердоган от години се изживява като световен лидер. Той се опитва да играе с големите на деня. Разбира се, получава удари и от Русия, и от САЩ, и от ЕС. В момента може би той би имал най-голям натиск от САЩ, тъй като те бяха и все още са най-големия поддръжник на кюрдите”, посочи Керемедчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.