Причината - зачестилите инциденти на пътя

Масови проверки в автошколите в Пловдив започна полицията и Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация“. Причината  - зачестилите инциденти на пътя, причинени от шофьори без книжки. Проверяващите са  се натъкнали на автошколи, които са провеждали фиктивно обучение на курсисти, докато те са в чужбина.

От 63 автошколи в града до момента са проверени 20. Две от тях са били хванати да водят курсисти в регистрационните книги, че присъстват на теоретичното обучение,  а всъщност те не са били физически в школите. 

„При някои от тях даже е констатирано напускането им на страната. Тоест този курсист е извън територията на България и същевременно се води в учебната форма”, заяви Ботьо Гиргинов  от „Пътна полиция“ – Пловдив.

И двете школи, в които са открити нарушенията, се оказаха заключени. По телефона собствениците отричат да са водили фиктивни курсисти.

„На този етап отникъде нищо не са ми казали особено за такова нещо. Документите съм си ги дал в ДАИ за проверка и какво да ви кажа - изкараха ни най-големите престъпници”, поясни Милко Радифов,  управител на автошкола.

Междувременно съдът в Пловдив остави в ареста 19-годишният Огнян Дебелаков, който пиян и без книжка предизвика катастрофата край Марица, в която загинаха двама негови приятели, а трети беше ранен. Експертизата сочи, че той е бил с 1.55 промила алкохол в кръвта. Според оцелелия в катастрофата колата се е движела със 150 км/ч.

„Той е видял стрелката на 150 километра. И подробно обяснява как са пили, какво са пили, по какъв повод са тръгнали от махалата. Искали са да отидат да си купят цигари”, каза окръжният прокурор Георги Пенев.

В съда се оказа, че не за първи път Огнян шофира без книжка.

Кола удари автобус, пълен с деца (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като пиян помете коли на паркинг: Говорят свидетелите (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.