Телефонният разговор между Тръмп и Зеленски бил, за да уговорят срещата помежду си

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не се е опитвал да го шантажира нито в телефонния им разговор през юли, нито на срещата им през септември, съобщиха Ройтерс и БТА.

Белият дом определи разследването за импийчмънт като „нелегитимно”

Зеленски каза пред журналисти, че целта на телефонния му разговор с Тръмп била да уговори последвалата среща и че той поискал Белият дом да смени тона към Украйна. "Казах му: вижте ни, приличаме ли ви на корумпирани хора?", посочи Зеленски.

"Не е имало никакъв шантаж", категоричен беше той.

Бивши служители от американските служби подкрепиха разследването за импийчмънт срещу Тръмп

Камарата на представителите на американския конгрес започна разследване за импийчмънт (отстраняване от власт) на президента Тръмп във връзка с подозренията, че може да е използвал одобрената от конгреса военна помощ за Украйна като инструмент за натиск над Зеленски, за да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му. Байдън е един от основните съперници демократи на Тръмп в предстоящата догодина надпревара за Белия дом, напомня Ройтерс.

Остри реакции в Украйна след разговора между Тръмп и Зеленски

Зеленски каза в отговор на въпрос на Асошиейтед прес, че разбрал за блокираната от САЩ военна помощ за стотици милиони долари едва след телефонния разговор с Тръмп на 25 юли. Той смятал, че разговорът ще доведе до лична среща с Тръмп и искал американският президент да посети Украйна, добавя агенцията.

От Белия дом опитали да прикрият разговора между Тръмп и Зеленски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.