Планира се дължината на газопровода да е 182 км

Българският енергиен холдинг тегли 109 милиона евро от Европейската инвестиционна банка за газовата връзка Гърция-България. Заемът е гарантиран от държавата.

Завърши изграждането на първия участък от „Турски поток“ в Сърбия

Енергийните министри на двете страни се споразумяха данъчното облагане на проекта да е стабилно за 25 години напред и след като договориха финансовите параметри на проекта, следва строителството на интерконектора. Той трябва да свърже гръцката газопреносна система край Комотини с българската - край Стара Загора. Ако заложените срокове се спазят, преносът на газ може да започне в края на 2020 година.

България временно спира строежа на газовата връзка със Сърбия

„Фактът, че ни отне 10 години да стигнем до този момент не трябва да ни убягва, но въпреки това втори път такова забавяне не може да се повтори. Аз и г-жа Петкова ще извършваме надзор на проекта, даваме му 30 месеца от днес”, заяви Константинос Хадзидакис.

„Проект, който ще промени изцяло облика на пазара на газ в целия регион и ще бъде гарант за енергийна сигурност. С подписаните днес документи става ясно, че проектът е необратим, неговото строителство е гарантирано”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.    

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.