Протестиращите го ползвали за проследяване на полицаи

Компанията Apple премахна днес от своя онлайн магазин приложение за смартфони, използвано от демонстрантите в Хонконг за проследяване на полицаи, предаде Асошиейтед прес. До това се стигна, след като вестникът на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао" разкритикува Apple, че улеснява противозаконните действия на хонконгските демонстранти.

Компанията заяви, че е премахнала приложението HKmap.live от магазина си, защото е било използвано за засади срещу полицаи и е застрашавало обществената сигурност. Apple стана поредната компания, на която се оказва натиск да застане на страната на Пекин в противостоянието с демонстрантите, отбелязва БТА. HKmap.live дава възможност на потребителите да споделят информация за разположението на полицаите, къде се използва сълзотворен газ и други детайли. То съществува и във версия за смартфони с операционна система Android.

Критиките срещу Apple бяха предшествани от нападки на китайското правителство срещу Националната баскетболна асоциация на САЩ заради изказване на главния мениджър на отбора "Хюстън Рокетс" в подкрепа на демонстрантите. Китайската държавна телевизия спря излъчването на баскетболните срещи от НБА.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.