Темата коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че ще пусне към Европа над 3 600 000 бежанци, ако лидерите на Стария континент продължат да критикуват предприетата от Анкара операция в Сирия.

„Президентът на Турция не за пръв път използва бежанската карта срещу Европа. Такива заплахи имаше многократно в последните 5-6 години. От август насам това е придружено и с групи бежанци, които минават към гръцките острови. Често над 600 души дневно са пускани и пристигат там. Тоест, турският президент вече изпълнява част от заплахите си”, заяви депутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Това създаде много кризисна ситуация в Гърция, а правителство започна да пуска тези бежанци в континенталната част, на север от Солун, което създава опасност от напрежение по българо-гръцката граница. Вземат се нужните мерки, но все пак знаем, че или става въпрос за пари, или за политически решения, които са изгодни на турското правителство. ЕП многократно е осъждал тази практика на заплахи. Плащанията към Турция не трябва да се спират, защото ние имаме интерес тези хора да бъдат максимално близо до районите, от които са избягали. Винаги има възможност за икономически и политически санкции”, коментира още Емил Радев.

Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците

Радев коментира и декларацията на българския парламент, с която страната ни подкрепя Северна Македония и Албания за членство в Европа, но с условия. Евродепутатът даде мнение по темата за постигането на консенсус  между София и Скопие по отношение на историята.

„Този процес е много дълъг. Ние подкрепихме Северна Македония и Албания за членство в ЕС, но много по-добре е нашите съседи да са членове на Съюза. Знаем, че Балканите са много взривоопасен район и само до преди няколко години се водиха военни действия. Членството би спряло напрежението в региона, но когато говорим за него, ние като държава можем да поставим своите искания, свързани с историята. Все пак подкрепяме старта на процедурите. Европейските държави знаят за ситуацията с историята ни и смятам, че по този въпрос ще се намери решение”, каза Емил Радев.

ПОТВЪРДЕНО: Румъния и Унгария трябва да сменят предложените комисари

„Правната комисия, която гледа декларацията за конфликт на интереси на кандидатите за комисари, спря от изслушване двама кандидати – румънския и унгарския. Напрежението по избора на кандидатите е нещо нормално”. Така Радев обобщи ситуациите около избора на еврокомисари.

НС прие декларацията за Северна Македония и Албания в ЕС

Емил Радев излезе с позиции за нехуманно отношение към животните при транспортирането им и множество проблеми, вследствие на дълго чакане по границите. 

„Това е проблем в цяла Европа, включително и за България. Той не е скорошен. На територията на нашата страна се намира най-голямото ГКПП в ЕС, а именно „Капитан Андреево. Чака се много, когато се транспортират живи животни и не се осигуряват и необходимите условия”, обобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

БАБХ: Африканската чума заплашва свиневъдния бизнес в България

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.