Темата коментират председателят на АИКБ Васил Велев и икономистът Стоян Панчев

„Рецесия е когато две последователни тримесечия има отрицателен ръст, т.е. спад на БВП. Такова нещо като цяло няма нито в Европа, нито в България. За последното отчетено тримесечие имаме 3,5% ръст”. Това заяви  председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на „Здравей, България”.

„Това обаче, което трябва да се знае е, че европейската индустрия върви надолу и основните ни търговски партньори като Германия, Италия, а и Турция, имат спад в индустриалното производство, което се отразява и на България”, каза още той.

Министерството на икономиката: Няма да има нова криза в следващите 3-4 години

„Технически рецесия не е започнала, но наблюдавайки какво се случва в еврозоната и колко е тежка там ситуацията аз мога да кажа, че ние не сме излезли още от кризата от 2008 година. Имали сме няколко години някакъв палиативен ръст, който е изкуствено създаден от една много развързана политика на Европейската централна банка”. Това заяви Стоян Панчев - икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

„Връщайки се десетилетия назад можем да видим, че имаме много тежки структурни натрупани проблеми, който бяха замитани под килима”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.