По темата разсъждават водещите на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”

Как се случва по-доброто управление? Въпросът изниква на фона на предизборната кампания за местните избори.

„Има две важни концепции – децентрализацията и деконцентрация. Ние смятаме, че по-правилната концепция е децентрализацията”, коментира журналистът Кузман Илиев.

„Децентрализацията е процес, който се коментира периодично, често. За съжаление реални действия не се виждат от 2007 г., когато се дадоха правомощия на общините да определят местните данъци и такси. Оттогава до днес се предимно на думи се коментира евентуални инструменти за децентрализация”, заяви Владимир Сиркаров.

Той даде за пример предложението от 2014 г., което предвиждаше общините да имат възможността на една надбавка от 2% на данъка на физическите лица от 10%.

„Това обаче означава, че децентрализация се свързва с увеличаването на данъчната тежест, което е една грешна плоскот”, коментира Сиркаров.

„По-идейно от икономическа гледна точка е общините да могат да опрощават някакъв процент от тези 10%. Само чрез конкуренция между местните власти може да се постигнат по-добри резултати. Ако не харесваш дадена община, се местиш в друга, инвестираш там, работиш там”, каза Илиев.

Още гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.